четвер, 31 січня 2013 р.

Глас 1 Вівторок Утреня

У ВІВТОРОК НА УТРЕНІ

Сідальні

1. Якщо праведники ледве спасаються,* то де опинимося ми грішні,* що не зносимо денного труда й спеки?* Але залічи нас, Боже,* до наємників одинадцятої години, і спаси нас!
Слава і нині: Маючи незборне забороло - Богородицю Марію,* прийдім, вірні, і припадьмо до неї,* бо до народженого з неї має вона смілість молитися* і спасати від гніву та смерти душі наші.
2. Поспішись відкрити нам обійми Отця,* бо блудно ми провели життя наше,* але споглядаючи на невичерпне багатство щедрот твоїх, Спасе,* не погорди нині нашим злиденним серцем,* бо до тебе, Господи, смиренно кличемо:* Згрішили ми, Отче, проти неба і перед тобою, — спаси нас!
Слава і нині: Розпач ніневітян упередив ти,* стримуючи заповіджену кару,* і милість твоя, Господи, гнів перемогла.* Тож і нині умилосердься над людьми і стадом твоїм* та владною рукою подолай наших ворогів,* даючи нам, молитвами Богородиці, велику милість.

Канон — Пісня 9

Ірмос: Світлоносну хмару, з якої зійшов Владика всіх, як дощ із небес на руно,* і прийняв ради нас тіло, та Безначальний став людиною,* величаємо всі, як чисту Матір Бога нашого.
Стих: Слава тобі, Боже наш, слава тобі.
Це час покаяння і чистих діл,* це — день, тож твори світлі вчинки!* Втікай, душе моя, від темряви пристрастей, відкинь сон лихого лінивства,* щоб стала ти учасницею божественного світла.
Стих: Святий пророче, предтече і христителю Господній, Іване, моли Бога за нас.
Ластівко прекрасна, чесний соловію, голубе предобрий,* пустинелюбна горлице, Господній христителю, пустинна рослино!* Вчини плідною в доброму запустілу безплідністю мою душу!
Слава і нині: Немов престол херувимський, ти носиш того, хто все носить,* і кормиш Кормителя нашого.* Моли його невпинно, Богом благословенна Чиста,* щоб твоє стадо завжди було вільне від землетрусу, пошести, полону і всякої нужди.

Стихири на стиховні

Чекає тебе, душе, інший світ* і суддя виявить твої таємні й погані вчинки.* Тому не барись у дочасності,* але випереди суддю, кажучи:* Боже, очисти мене і спаси!
Не погорди нами, Спасе,* опанованими гріховними лінощами,* але піднеси наші думки на покаяння* і вчини нас кмітливими робітниками твого виноградника;* дай нам нагороду одинадцятої години,* і велику милість.
Ці воїни великого Царя спротивлялися наказам мучителів,* відважно пішли на муки * і потоптали всі обмани, та й були достойно увінчані,* тому просять у Спаса миру душам нашим* і великої милости.
Слава і нині: Ти, єдина Чиста, була оселею Світла,* що від Отця засяяло, тому й кличу до тебе:* Просвіти світлом чеснот замрячену пристрастями мою душу* і в день суду посели її, Пречиста,* в оселях світлостей твоїх.

Немає коментарів:

Дописати коментар