четвер, 31 січня 2013 р.

Глас 1 Понеділок Утреня

В ПОНЕДІЛОК НА УТРЕНІ

Сідальні

1. Ми, блудні, у беззаконнях зачаті,* не сміємо поглянути на височінь небесну,* але, маючи довір'я до чоловіколюб'я твого, кличемо:* Боже, очисти і спаси нас!
Слава і нині: Бачивши в тобі, Благодатна, чудо-чудес — створіння радіє.* Бо ти невимовно породила безсіменно Зачатого,* якого й ангельські найвищі хори не сміють оглядати.* Його, Богородице, моли, щоб спастися душам нашим.
2. Безумно віддалились ми від тебе, Всещедрий,* блудно прогайнували життя наше,* слугуючи незмінно безглуздим пристрастям.* Але молимось: Отче добросердий!* Прийми нас задля молитов твоїх ангелів,* як прийняв ти блудного сина, і спаси нас!
Слава і нині: Упевнена Провіднице і Помічнице всіх,* несхитна надіє і заступнице світу!* Помилуй нас як добросерда,* подай гріхів очищення і спасіння душ,* та скеруй на стежку покаяння.* Бо до тебе з вірою приходимо* і тебе сердечно молимо та прохаємо з любов'ю:* Не залиши нас без милости твоєї.

Канон - Пісня 9

Ірмос: Образ чистого народження твого появила неопалима купина.* Тож нині молимось: Погаси розпалену на нас піч напастей,* щоб ми невпинно тебе, Богородице, величали.
Стих: Слава тобі, Боже наш, слава тобі.
Як хананейка кличу до тебе:* Помилуй мене, Слове! Бо душа моя страждає від демонських спокус і коїть нерозумно беззаконня,* не відчуваючи твого божественного страху, Довготерпеливий.
Стих: Святі Архангели й Ангели, моліть Бога за нас.
Учасниками несказанної твоєї слави вчинив ти, Спасе, уми безтілесні,* тож нині охорони ними твоїх людей, які приходять до тебе з вірою і любов'ю,* щоб безперестанно величали ми тебе, Владико.
Слава і нині: Ангельські хори нині невпинно славлять твоє народження, Пречиста,* бо стоять у хорі та споглядають, втішаючись твоєю радістю,* і тебе Богородицю безнастанно величають.

Стихири на стиховні

Чекає тебе, душе, інший світ,* і суддя виявить твої таємні й погані вчинки.* Тому не барись у дочасності,* але випереди суддю, кажучи:* Боже, очисти мене і спаси!
Стих: Насити нас уранці... (стор. 146).
Не погорди нами, Спасе,* опанованими гріховними лінощами,* але піднеси наші думки на покаяння* і вчини нас кмітливими робітниками твого виноградника;* дай нам нагороду одинадцятої години,* і велику милість.
Стих: І ласка Господа... (стор. 146).
Прийдіть, усі люди, пошануймо співанками й духовними піснями* Христових страстотерпців,* світильників світу і проповідників віри,* завжди пливуче джерело, що виточує вірним ізцілення.* їхніми молитвами, Христе Боже наш, дай мир твоєму світові* і душам нашим велику милість.
Слава і нині (подібний: Небесних хорів): Святіша від усіх небесних сил,* чесніша від усього створіння, Богородице,* Владичице світу!* Спаси нас як добросерда, Мати Спаса,* від темних гріхів і бід,* молитвами своїми.

Немає коментарів:

Дописати коментар