четвер, 31 січня 2013 р.

Глас 1 Субота Утреня

В СУБОТУ НА УТРЕНІ

Сідальні

1. Як добрі воїни, віруючи однодушно,* ви, Святі, не настрахалися гніву мучителів.* Ви охоче прийшли до Христа, взявши чесний хрест* і зверставши дорогу, прийняли небесну перемогу.* Слава тому, хто вас укріпив!* Слава тому, хто вас увінчав!* Слава тому, хто чинить вами ізцілення!
Слава і нині: Коли Гавриїл звістив тобі, Діво: Радуйся!* — то з цим голосом прийняв тіло Владика в тобі, святім кивоті,* як мовив праведний Давид,* і ти з'явилася просторішою небес, носивши Творця свого.* Слава тому, що поселився в тобі!* Слава тому, що вийшов з тебе!* Слава тому, що визволив нас народженням твоїм!
2. Молім усі мучеників Христових* та з вірою й любов'ю приходім до них;* вони бо, як захисники віри, бісівські полки проганяють,* і за наше спасіння просять,* роздаючи благодать оздоровлень.
Слава і нині: Єдина могутня й ласкава* провіднице людського роду, Богородице Діво* Моли безперестанно з пророками і мучениками,* із святителями, посниками й преподобними того,* кого ти надприродно породила, Бога-Слово,* щоб усі спаслися.

Канон - Пісня 9

Ірмос: Життєприйнятне всепливуче джерело,* світлоносний світильник благодаті, храм одуховлений,* пречистий намет, просторіший від неба і землі, — Богородицю, вірні, величаємо.
Стих: Святі Мученики, моліть Бога за нас.
Пошануймо радісно святих мучеників священні змагання,* терпіння й рани, розп'яття й вигнання, і блаженну смерть,* завдяки яким стали вони Христовими послідовниками.
Стих: Усі Святителі, моліть Бога за нас.
Як Божі священики, зодяглись у правду божественні угодники,* бо життя побожно провівши і славно в пості закінчивши,* радіють нині, Христа величаючи.
Слава і нині: Ти, що породила божественне й вічне Світло,* твоїми мольбами розгріши всі мої довготривалі прогріхи,* і просвіти мій розум, замрячений повсякчасним лінивством,* щоб співати тобі й вірно тебе прославляти.

Стихири на стиховні

Прийдіть, усі люди, пошануймо співанками й духовними піснями* Христових страстотерпців,* світильників світу і проповідників віри,* завжди пливуче джерело, що виточує вірним ізцілення.* Їхніми молитвами, Христе Боже наш, дай мир твоєму світові * і душам нашим велику милість.
Ці воїни великого Царя спротивлялися наказам мучителів,* відважно пішли на муки* і потоптали всі обмани, та й були достойно увінчані;* тому просять у Спаса миру душам наглим* і великої милости.
Вас, всехвальні Мученики,* не змогли від Бога відділити ні скорбота, ні тіснота,* ні голодування, ні переслідування, ані рани,* ні лютість звірів, ні меч, ні вогонь.* Ви радше з любови до нього,* немовби в чужих тілах змагалися,* забувши природу і смертю згордивши.* Тому й прийняли ви достойну нагороду за ваші страждання* і стали спадкоємцями небесного царства;* моліться безперестанно за душі наші.
Слава і нині: Радуйся з-поміж нас найсвятіша, Богородице Діво,* чиста посудино всієї вселенної, свіче невгасна,* приміщення Невмістимого, храме незнищимий!* Радуйся, бо з тебе народився Божий Агнець,* що забирає гріхи всього світу!

Немає коментарів:

Дописати коментар