четвер, 31 січня 2013 р.

Глас 1 П’ятниця Утреня

В П'ЯТНИЦЮ НА УТРЕНІ

Сідальні

1. Колись-то благочестивому Костянтинові, задля його віри,* хресне знаряддя з'явилось як знак перемоги у війні проти ворогів.* Перед ним тремтять ворожі сили,* і він став для вірних спасінням, і похвалою Павлові.
Слава і нині: Непорочна Агничка, вдивляючись у повішеного на дереві,* померлого Агнця і Пастиря,* з плачем по-матерньому голосила:* О, Сину мій! Як же ж мені зрозуміти твоє несказанне воплочення* і добровільні страждання, преблагий Боже?
2. Ти, Щедрий, що з пороху створив древнього Адама,* був битий тлінною рукою і витерпів роз п'яття, наруги й рани.* О, чудо великого твого довготерпіння!* Слава, Господи, життєдайним твоїм стражданням, якими ти спас нас.
Слава І нині: Побачивши тебе, Христе, мертвого, на хресті простертого,* всенепорочна Мати кликала:* Сину мій, рівновічний з Отцем і Духом!* Що то за дивне твоє провидіння!* Пречистою твоєю рукою ти спас створіння, Щедрий!

Канон — Пісня 9

Ірмос: Тебе, яку бачив Мойсей як неопалиму купину,* а Яків - як одуховлену драбину й небесні двері, якими пройшов Христос Бог наш,* — Матір чисту, піснями прославляємо.
Стих: Слава, Господи, святому хресту твоєму і розп'яттю.
О, як же то непослушні люди видали на хрест тебе, єдиного довготерпеливого,* що добровільно став убогим і прийняв страждання* і став посередником безстрастя для всіх, які в Адамі спотикнулись?
Стих: Святі Мученики, моліть Бога за нас.
Полк священних мучеників подолав десятки тисяч духовних ворогів, приєднавшись до незліченних святих сил,* і всевладним заступництвом зціляє незмінно численні пристрасті душ наших.
Слава і нині: Який страшний буде день іспитування, Діво!* Який жахливий вирок! Яка велика біда!* Хто ж тоді устоїть, Пречиста Владичице?* Помилуй мою грішну душу і, перш ніж прийде смерть, подай мені, Пречиста, прощення.

Стихири на стиховні

Тебе, що на хресті тілом розп'явся* і життя нам подав,* невпинно оспівуємо, як Спаса і Владику.
Твоїм хрестом, Христе,* створилось одне стадо ангелів і людей,* і в одному зборі веселиться небо і земля, кличучи:* Господи, - слава тобі!
Прийдіть, усі люди, пошануймо співанками й духовними піснями* Христових страстотерпців,* світильників світу і проповідників віри,* завжди пливуче джерело, що виточує вірним ізцілення.* їхніми молитвами, Христе Боже наш, дай мир твоєму світові* і душам нашим велику милість.
Слава і нині: Агниця і всенепорочна Владичиця,* побачивши на хресті Агнця без виду і без краси, з плачем промовляла:* Горе мені! Де поділась краса твоя, найсолодший?* Де величність? Де промінна благодать твого вигляду,* Сину мій найлюбіший?

Немає коментарів:

Дописати коментар