четвер, 31 січня 2013 р.

Глас 1 Субота Вечірня


В П'ЯТНИЦЮ НА ВЕЧІРНІ

Стихири на «Господи, взиваю я»

Три стихири святому дня, потім наступні:
(Подібний: Преславні мученики): Святковий збір мучеників* струмками своєї крови задавив безліч бісів,* вгамував всякі безчесні жертви* та ідольські знищив обмани, терпеливим стражданням.* Нині вони молять Христа,* щоб дав душам нашим мир* і велику милість.
Всесвященні пастирі* мудрими словами і повчаннями* навчили всіх славити* в одності троїчне Божество,* божественно уникаючи змішування* і розділяння осіб.* Нині вони моляться,* щоб дарувати душам нашим мир* і велику милість.
Преподобних збір* утишив тілесні бажання* і загнуздав пориви,* показавши життя рівноангельське.* Тому в небесних оселях нині ликують* і молять Христа,* щоб дати душам нашим мир* і велику милість.
Слава і нині (догмат): Прославмо Марію Діву:* Всесвітню славу, що вийшла від людей* і породила Господа,* небесні двері, ангельську пісню і вірних окрасу.* Вона бо стала небом і храмом Божества;* вона знищила перегороду ворожнечі,* установила мир і відкрила царство.* Тож, маючи в ній опору віри,* ми здобули оборонця — Господа, що народився з неї.* Отже кріпіться, Божі люди, кріпіться,* бо він переможе, як всемогутній.

Стихири на стиховні

Преславні Мученики!* Вас земля не затаїла,* але небо вас прийняло* і відчинилися вам райські двері;* увійшовши в нього, ви насолоджуєтеся життєдайним деревом.* Моліть, Христа, щоб дав душам нашим мир* і велику милість.
Молитвами всіх святих і Богородиці,* дай нам, Господи, твій мир і помилуй нас,* як єдино щедрий.
Ваша ісповідь на суді, Святі,* застрашила демонську силу і визволила людей з обману.* Тому, коли стинали вам голови, ви кликали:* Нехай буде жертва душ наших приємна тобі, Господи,* бо тебе полюбивши, ми не дбаємо* про життя дочасне, Чоловіколюбче!
Слава і нині: Справді вища всякого розуміння* чудесна велич твого народження, Богоневісто,* яке проповідували всі пророки;* все воно преславне:* і зачаття, і різдво, Всехвальна, незрозуміле і несказанне,* бо ним Син твій спас світ, як милосердний.

Немає коментарів:

Дописати коментар