четвер, 31 січня 2013 р.

Глас 1 Вівторок Вечірня

В ПОНЕДІЛОК НА ВЕЧІРНІ

Стихири на «Господи, взиваю я»

(Подібний: Преславні мученики): Усе життя наше, Господи,* соромно і блудно ми окаянні прожили,* тож як блудні сини, зі смиренням кличемо:* Отче Небесний, згрішили ми, очисти і спаси нас,* і не відкинь нас, що самохіть від тебе віддалились* і нині збідніли* внаслідок безплідних учинків!
Бувши багатим, Христе, ти став убогим,* щоб збагатити людей безсмертям і світлістю.* Тому й нас, збіднілих задля розкошувань житейських,* збагати чеснотами й залічи нас до бідного Лазаря,* рятуючи від муки багача і від пекла,* що нас очікує.
Вельми збагатіли ми злобою, Господи,* полюбивши розкошування й отримавши у житті блага,* та й були засуджені до пекла,* погордивши зголоднілим нашим умом, немов Лазарем,* і покинувши його перед воротами твоїх божественних учинків,* тому змилуйсь над нами, Господи.

Стихири на стиховні

Велика глибінь провин моїх, Спасе,* і я потопаю в гріхах моїх;* але подай мені руку, як Петрові,* і помилуй та спаси мене, Боже.
Нашими лукавими помислами і вчинками осудили ми себе, Спасе,* тож дай нам, Боже, думку навернення,* щоб ми кликали до тебе: Благодітелю добрий,* спаси нас і помилуй.
Ваша ісповідь на суді, Святі,* застрашила демонську силу і визволила людей з обману.* Тому, коли стинали вам голови, ви кликали:* Нехай буде жертва душ наших приємна тобі, Господи,* бо тебе полюбивши, ми не дбаємо* про життя дочасне, Чоловіколюбче!
Слава і нині: Діво всехвальна!* У тобі бачив Мойсей пророчими очима тайну:* палаючий кущ, що не згоряв;* бо вогонь Божества, Пречиста, не спалив твого лона.* Тому й молимо тебе, як матір Бога нашого:* Випроси світові мир і велику милість.

Немає коментарів:

Дописати коментар