четвер, 31 січня 2013 р.

Глас 1 Четвер Утреня

В ЧЕТВЕР НА УТРЕНІ

Сідальні

1. Премудрі ловці вселенної!* Прийнявши милість від Бога,* моліться за нас, що нині кличемо:* Господи, спаси народ і місто твоє* і заради апостолів визволи від загрозливого лиха душі наші.
Слава і нині: Зачавши неопально вогонь Божества* і породивши безсіменно джерело життя — Господа,* благодатна Богородице, спасай тих, що тебе прославляють.
2. Духовною сіттю і тростиною хреста* рибалки розкинули плетиво риторів* і просвітили народи, щоб благочесно славили тебе, правдивого Бога.* Тому тобі, що їх укріпив, співаємо пісню:* Слава Отцеві й Синові,* слава єдиносущному Духові,* слава тому, що через них просвітив світ.
Слава і нині: Божественні учні й апостоли, Діво,* проповідували всім у божественних науках* несказанне твоє різдво, Пречиста Богородице,* навчаючи поклонятися тобі достойно.* Тож благаємо тебе: Молися з ними,* щоб спаслися ті, що з вірою тебе почитають.

Канон — Пісня 9

Ірмос: Образ чистого народження твого появила неопалима купина.* Тож нині молимось: Погаси розпалену на нас піч напастей,* щоб ми невпинно тебе, Богородице, величали.
Стих: Святі Апостоли, моліть Бога за нас.
Божественними й промінними світильниками Святого Духа показались ви, Блаженні.* Промінням цінного й премудрого проповідування* ви просвітили всю вселенну, розвіявши ідольську темряву.
Стих: Святителю Христовий Миколаю, моли Бога за нас.
Тебе, Миколаю, великого пастиря і послідовника в усьому верховного пастиря Христа, наполегливо молимо:* 3 священних висот паси слуг твоїх* і вибавляй завжди з усіх життєвих напастей.
Слава і нині: Породивши воплочене Слово, ти єдина обожила людей.* Моли його, Пречиста, Всенепорочна Діво, з апостолами й мучениками за всіх нас,* що з вірою тебе ублажаємо й почитаємо.

Стихири на стиховні

Апостольська повноголоса сопілка,* порушена Святим Духом,* усунула мерзькї бісівські жертви;* проповіддю єдиного Господа* вона визволила народи від ідольських хитрощів* і навчила поклонятися Тройці єдиносущній.
Однодушно похвалімо Петра й Павла,* Луку, Матея, Марка й Івана;* достойно звеличаймо Андрія, Тому й Вартоломея,* Симона Кананіта, Якова й Пилипа,* і ввесь хор учнів.
Веселіться, Мученики, в Господі,* бо добрим подвигом ви змагалися:* царям ви протиставлялися і мучителів перемогли,* не злякалися вогню і меча,* ані диких звірів, що пожирали ваші тіла.* Віддаючи Христові з ангелами славу, ви прийняли вінки небесні.* Просіть, щоб дати світові мир* і душам нашим велику милість.
Слава і нині: З пророками похвалімо Діву:* золоту посудину манни, неопалимий кущ, і трапезу й престол,* і золотий світильник з лампадою,* ненарушену гору,* кивот посвяти* і ворота Божі.

Немає коментарів:

Дописати коментар