четвер, 31 січня 2013 р.

Глас 1 Неділя Утреня


В НЕДІЛЮ НА УТРЕНІ

Сідальні

1. Воїни, які стерегли твого гробу, Спасе,* обмертвіли від сяйва твого ангела,* що з'явився і звістив жінкам воскресіння.* Тому славимо тебе, переможця тлінности,* і припадаємо до тебе, воскреслого з гробу,* єдиного Бога нашого.
Слава і нині: Ми, що прибігаємо з любов'ю до твоєї доброти,* визнаємо тебе як Божу матір* і після родження справжню Діву,* бо в тобі ми, грішні, маємо заступницю;* в тобі, єдиній і всенепорочній,* ми знайшли в напастях спасіння.
2. Жінки, що вдосвіта прийшли до гробу,* побачивши явління ангелів, затремтіли;* їх здивувало чудо, бо з гробу засяяло Життя.* Тому, пішовши, звістили учням воскресіння:* що Христос, як єдиний кріпкий і могутній, ад полонив,* і підняв з собою всіх зотлілих,* знищивши хрестом страх перед засудом.
Слава і нині: Маріє, честигідне Владики пристановище!* Піднеси нас упалих у пропасть тяжкої зневіри,* провин і пригноблення,* бо ти для грішників спасіння і допомога,* і сильна оборона, та й спасаєш слуг твоїх.

Степенна пісня

Коли скорблю, вислухай мій біль, Господи, -кличу до тебе.
В пустинників буває безперервне божественне бажання — бути здалеку від суєти світу.
Слава і нині: Святому Духові честь і слава, що належить Отцеві разом із Сином;* тому й оспівуємо Тройці єдину силу.

Прокімен: Псалом 11

Нині воскресну - мовить Господь; я дам спасіння тому, хто його прагне.
Стих: Слова Господні, слова чисті.

Канон

Ірмос 1: Твоя переможна правиця велично силою прославилась:* вона бо, Безсмертний, як всемогутня, противників стерла,* а ізраїльтянам у глибині новий шлях проклала.
Ірмос 3: Єдиний, що знаєш істоти людської немочі, бо милостиво ти її образ прийняв,* підкріпи нас з висоти силою, щоб співати нам тобі Святий:* Одухотворений храме невимовної слави твоєї, Чоловіколюбче.
Ірмос 4: Тебе, мов гору, благодаттю Божою покриту,* побачивши прозорливими очима, Авакум провістив,* що від тебе вийде Святий Ізраїлів, на спасіння наше й відновлення.
Ірмос 5: Просвітив ти, Христе, сяйвом твого приходу і хрестом освятив кінці світу;* просвіти ж світлом твого богорозуміння серця тих, що православно оспівують тебе.
Ірмос 6: Обняла нас найглибша безодня, і нема Визволителя.* Уважають нас як овець на заколення.* Спаси людей твоїх, Боже наш, бо ти для немічних сила й оновлення.
Ірмос 7: Тебе, Богородице, ми вірні визнаємо як полум'я духовне,* бо, як трьох юнаків спас Всевишній, так і цілий світ обновив, у твоїм лоні,* хвальний і преславний Бог батьків наших.
Ірмос 8: Юнаки ізраїльські в печі, мов у горні, ясніше від золота засяяли красою побожности,* співаючи: Благословіть, усі створіння Господні, Господа, і прославляйте його по всі віки.
Пісня 9: - Ірмос: Образ чистого народження твого появила неопалима купина.* Тож нині молимось: Погаси розпалену на нас піч напастей,* щоб ми невпинно тебе, Богородице, величали.
Стих: Слава, Господи, святому воскресінню твоєму.
Як же то колись безбожні і непокірливі люди,* змовившись, виправдали гордого нечестивця,* а праведника, Господа слави, засудили на хрест?* Його ж ми достойно величаємо.
Стих: Слава, Господи, святому воскресінню твоєму.
Спасе, агнче непорочний, що взяв на себе гріхи світу!* Тебе, що воскрес на третій день,* разом з Отцем і твоїм божественним Духом прославляємо* і, як Господа слави, роздумуючи, величаємо.
Слава і нині: Спаси, Господи, людей твоїх, що їх придбав ти святою своєю кров'ю,* даючи благовірному народові перемогу над ворогами,* а Церквам твоїм спокій, задля молитов Богородиці, Чоловіколюбче.
Свят Господь Бог наш (3 р.).
Світильний воскресний (див. при кінці Октоїха).

Стихири на псалмі похвальнім

Оспівуємо, Христе,* твої спасенні страждання* і прославляємо твоє воскресіння.
Ти, що хрест витерпів і смерть подолав* та й воскрес із мертвих,* тихомирним учини наше життя, Господи,* як єдиний всемогутній.
Твоїм воскресінням, Христе,* ти полонив ад і воскресив людину,* тож сподоби нас чистим серцем* тебе оспівувати і прославляти.
Прославляючи твій божественний прихід,* оспівуємо тебе, Христе,* бо ти народився від Діви і лишився нерозлучний від Отця,* постраждав як чоловік і добровільно витерпів хрест.* Ти воскрес із гробу, немов з весільної світлиці,* щоб спасти світ.* Господи, — слава тобі!
Коли ти дав себе прибити на хреснім дереві,* тоді й згинуло вороже панування.* Створіння похитнулось зі страху перед тобою* і ад був полонений твоєю владою,* бо ти вивів з гробів померлих* і відкрив рай розбійникові.* Христе Боже наш, — слава тобі!
Гірко плачучи, побожні жінки прийшли до твого гробу,* але, знайшовши гріб відкритим* і пізнавши від ангела нове й преславне чудо,* звідомили апостолів: Воскрес Господь* і подав світові велику милість.
Стих: Воскресни, Господи Боже мій, нехай піднесіться рука твоя;* не забудь убогих твоїх ніколи.
Христе Боже, поклоняємось твоїм божественним ранам* і твоєму владичному священнодіянню в Сіоні,* яке збулося в кінці віків божеським явлінням;* бо тих, що в темряві спали, просвітило Сонце правди,* направляючи на світло невечірнє.* Господи, — слава тобі!
Стих: Хвалитиму тебе, Господи, всім серцем моїм,* розповім про всі твої чудеса.
Послухай, бунтівливий роде!* Де ті, що ходили до Пилата?* Нехай розкаже варта: Де гробні печаті?* Де покладено похованого?* Де продано того, якого не можна продати?* Як украдено скарб?* Чому ж заперечуєте Спасове воскресіння, беззаконні люди?* Воскрес той, що й серед мертвих є вільний* і дає світові велику милість.
Слава: Стихири євангельська (див. при кінці Октоїха).
І нині: Преблагословенна... (стор. 140).

Немає коментарів:

Дописати коментар