середу, 28 листопада 2012 р.

ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ ЗІЛЛЯ В ДЕНЬ УСПЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ


ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ ЗІЛЛЯ В ДЕНЬ УСПЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ
Також звершується, де є звичай, в неділю Зішестя Святого Духа, у празник Різдва св. Йоана Хрестителя або в перший день серпня після освячення води.
Ієрей: Благословен Бог наш завжди, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв.
Лик: Амiнь.
Слава Тобi, Боже наш, слава Тобi.
Лик: Царю небесний, утiшителю, Душе iстини, що всюди єси i все наповняєш, скарбе дiбр i життя подателю, прийди i вселися в нас, i очисти нас вiд усякої скверни, i спаси, благий, душi нашi.
Святий Боже, святий крiпкий, святий безсмертний, помилуй нас. (3)
Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь.
Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти грiхи нашi; Владико, прости беззаконня нашi; Святий, посiти i зцiли немочi нашi, iмени Твого ради.
Господи, помилуй. (3)
Слава: i нинi:
Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться iм’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небi, так i на землi. Хлiб наш насущний дай нам днесь; i прости нам довги нашi, як i ми прощаємо довжникам нашим; i не введи нас у спокусу, але iзбав нас вiд лукавого.
Ієрей: Бо Твоє єсть царство, i сила, i слава, Отця, i Сина, i Святого Духа, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв.
Лик: Амiнь.
Господи, помилуй. (12)
Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь.
Прийдiте, поклонiмся царевi, нашому Богу.
Прийдiте, поклонiмся Христовi, царевi, нашому Богу.
Прийдiте, поклонiмся i припадiм до самого Господа Ісуса Христа, царя i Бога нашого.
Псалом 64:
Тобі належитьcя піcня, Боже, в Cіоні, і до Тебе піднеcена буде молитва. Виcлухай молитву мою, прийде до Тебе вcяке тіло. Cлова беззаконних перемогли наc, та беззаконніcть нашу Ти очиcтиш. Блажен, кого вибрав Ти і прийняв; він у дворах Твоїх оcелитьcя. Ми наповнимоcя добром дому Твого: cвятий храм Твій, дивний у правді. Виcлухай наc, Боже, Cпаcителю наш, надіє вcіх кінців землі і тих, що в морі далеко, Ти, що утворюєш гори cилою Твоєю, опояcаний могутніcтю, Ти, що хвилюєш глибину моря, шум хвиль його. Cтривожатьcя народи та убоятьcя знаків Твоїх ті, що заcеляють границі; початки ранку і вечора Ти звеcелиш. Ти відвідав землю і напоїв її, наповнив її багатcтвом. Ріка Божа наповнилаcя водами; Ти забезпечив поживу їм, бо так Ти впорядив. Борозни її напувай, розмнож збіжжя її, краплями її радітиме земля, що вирощує вcе. Будеш благоcловляти вінець року доброcти Твоєї, і поля Твої наповнятьcя тучніcтю. Cтануть плодовиті гори в пуcтині, і холми радіcтю опояшутьcя. Зодягнулиcя барани отар овечих і долини багато пшениці зродять. Будуть викликувати, навіть і піcень будуть cпівати.
Слава, і нині:
Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже.
Також і тропар, глас 1:
У різдві дівство зберегла ти, в успенні світа не оставила ти, Богородице. Переставилася ти до життя, бувши Матір’ю Життя і молитвами твоїми ізбавляєш від смерти душі наші.
Слава, і нині: кондак, глас 2:
В молитвах невсипущу Богородицю і в заступництвах незамінне уповання, гріб і умертвіння не втримали. Бо як Матір Життя до життя переставив Той, хто вселився в утробу приснодівственну.
Диякон: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.

Ієрей: Всемогучий, предвічний Боже, Ти сотворив з небуття небо, землю, море, видиме й невидиме, словом Твоїм, Ти, що велів землі родити зілля і дерева на потребу людям і тваринам, і кожному за насінням мати плід, і не тільки зілля на поживу тваринам, але й для тіла недужих цілющим стати Ти з невимовної доброти Твоєї ізволив. Просимо Тебе думкою й устами, щоб Ти благословив ці різні роди зілля й овочів Твоїм милосердям і силою Божою, даною їм Тобою, ізлив Твого нового благословення ласкавість, щоб вони людям і тваринам проти усяких недуг і скверни були захороною.
Бо Ти єси Бог наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Диякон: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Ієрей: Господи Боже наш, Ти звелів через раба Твого Мойсея, щоб ізраїлеві сини приносили ієреям снопи нових плодів, і брали плоди найліпшого дерева, і раділи перед Тобою, Богом Своїм: прийди, милосердний, на наше призивання і зволь вилити всю щедрість Твого благословення на нас і на пригорщі нового насіння, ягід, зілля і плодів, що їх з благодаренням приносимо Тобі, і в ім’я Твоє, у празник цей, благословляємо, щоб вони принесли поміч людям, тваринам і звірині проти недуг, пошестей, ран, лиходіяння, чарування, ворожби, укусів зміїних або інших шкідливих звірів, і проти диявольських насмішок і хитрощів. І де б вони не були положені і внесені з пригорщею добрих діл, за молитвами преблагословенної Владичиці нашої Богородиці і приснодіви Марії, що її днесь Успення празник світло празнуємо і куди вона є взята, щоб і ми туди були прийняті.
Милостю і щедротами, і чоловіколюбієм Єдинородного Сина Твого, що з Ним благословен єси, з пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей кропить свяченою водою, виголошуючи:
Благословляється і освячується зілля це окропленням цієї свяченої води в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.
Ієрей чинить відпуст дня.

Немає коментарів:

Дописати коментар