середу, 28 листопада 2012 р.

ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ І ОСВЯЧЕННЯ БОГОСЛУЖБОВОГО ПОСУДУ


ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ І ОСВЯЧЕННЯ БОГОСЛУЖБОВОГО ПОСУДУ:
ДИСКОСА, ЧАШІ, ЗВІЗДИЦІ і ЛОЖЕЧКИ
Посуд для освячення ставиться на прибраному столі перед святими вратами. Ієрей, що має на це дозвіл від свого єпископа, одягнений у єпитрахиль і фелон, виходить через царські двері, і покадивши хрестовидно починає, як звичайно:
Благословен Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Царю небесний, утiшителю, Душе iстини, що всюди єси i все наповняєш, скарбе дiбр i життя подателю, прийди i вселися в нас, i очисти нас вiд усякої скверни, i спаси, благий, душi нашi.
Святий Боже, святий крiпкий, святий безсмертний, помилуй нас. (3)
Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь.
Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти грiхи нашi; Владико, прости беззаконня нашi; Святий, посiти i зцiли немочi нашi, iмени Твого ради.
Господи, помилуй. (3)
Слава: i нинi:
Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться iм’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небi, так i на землi. Хлiб наш насущний дай нам днесь; i прости нам довги нашi, як i ми прощаємо довжникам нашим; i не введи нас у спокусу, але iзбав нас вiд лукавого.
Ієрей: Бо Твоє єсть царство, i сила, i слава, Отця, i Сина, i Святого Духа, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв.
Лик: Амiнь.
Господи, помилуй. (12)
Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь.
Прийдiте, поклонiмся царевi, нашому Богу.
Прийдiте, поклонiмся Христовi, царевi, нашому Богу.
Прийдiте, поклонiмся i припадiм до самого Господа Ісуса Христа, царя i Бога нашого.
Псалом 22:
Гоcподь береже мене і нічого мені не бракуватиме. На міcці зеленім, там Він оcелив мене; коло води cпокійної виховав мене. Душу мою навернув; навів мене на cтежки правди задля імени cвого. Бо коли піду навіть у тіні cмертній, не боятимуcя зла, бо Ти зо мною; жезл Твій і палиця Твоя — вони потішили мене. Ти наготовив передо мною cтіл на очах гнобителів моїх; Ти намаcтив оливою голову мою, і чаша Твоя, що упоює, — найкраща. І миліcть Твоя буде йти cлідом за мною по вcі дні життя мого, і оcелюcя в домі Гоcподнім на довгії дні.
Слава, і нині:
Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже.

Молитва над дискосом (зі звіздою):
Диякон: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Ієрей: Владико Вседержителю Господи Боже наш. Ти, давши рабу Твоєму Мойсеєві закон, устав і приписи в святині Твоїй, спорудженій на славу пресвятого імени Твого, золотий і срібний посуд зробити і освятити повелів, для приношення Тобі, істинному Богу нашому, різних жертв, які були тінню і прообразом нашої нинішньої істинної безкровної жертви.
І нині сам Ти, чоловіколюбче Господи, благослови цей дискос (якщо є звізда і покрівець, додай: і всі прикраси його) і освяти його (або їх) силою, діянням і благодаттю всесвятого і животворящого Твого Духа, щоб на них приносити Тобі істинну, живу, безкровну і словесну жертву, пресвяте Тіло і Кров великого Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Сина Твого, що ради нас і ради нашого спасення приніс себе самого на хреснім жертовнику в жертву благоугодну Тобі, єдиному своєму Отцю і Богу.
Бо Тобі належить усяка слава, честь і поклонення, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.

Молитва над потиром або чашею (з ложицею):
Диякон: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Ієрей: Владико Вседержителю, Господи Боже отців наших, молимось Тобі і Тебе призиваємо і усердно просимо: зішли благодать пресвятого, всеосвячуючого і животворящого Твого Духа на цю чашу (якщо є ложиця і покрівець, додай: і всі прикраси її), благослови, очисти і освяти її (або їх), як благословив, очистив і освятив єси чашу священика Твого Мелхиседека, і чашу святих апостолів на Тайній вечері Христа Твого. Вчини її бути достойною Твого жертовника, щоб приносити в ній Тобі, Богу і Отцю, помилувальну безкровну жертву Тіла і Крови єдинородного Сина твого, Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, що з Ним благословен єси, з пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей: Мир усім.
Лик: І духові твоєму.
Диякон: Голови ваші Господеві приклоніть.
Лик: Тобі, Господи.

Ієрей, схиливши голову, тихо мовить оцю молитву:
Господи Боже наш, споглянь нині на молитву мою, недостойного раба Твого, і зішли щедре благословення Твоє на посуд цей; освяти його Духом Твоїм Святим, окропленням цієї свяченої води, щоб він був достойним вмістилищем для пресвятого Тіла і чесної Крови Христа Твого.
Виголос: Бо Ти є джерело освячення, і Тобі з єдинородним Твоїм Сином, і пресвятим і благим, і животворящим Твоїм Духом, належить усяка слава, честь і поклонення, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей кропить посуд свяченою водою, мовлячи:
Освячується посуд цей благодаттю Пресвятого Духа, окропленням води цієї свяченої, в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.
Якщо одразу після цього ієрей має служити, то сам переносить освячений посуд на жертовник у вівтарі і служить на ньому; якщо правити не буде, то робить відпуст дня.
Молитва при окремому благословенні
нової дискосної звізди:
Диякон: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Ієрей: Господи Боже наш, що в вертепі від Діви родився і волхвів для поклонення собі звіздою провадив, Тебе смиренно просимо: зішли нині небесне Твоє благословення на цю звізду і благослови і освяти її, щоб була вона достойним знаряддям для служіння святим Твоїм таїнствам, і на спомин боготілесного Твого від Діви різдва.
Виголос:
Бо Ти благословляєш і освячуєш усе, Христе Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, з безначальним Твоїм Отцем і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей кропить звізду свяченою водою, мовлячи:
Освячується звізда ця благодаттю Пресвятого Духа, окропленням води цієї свяченої, в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.
Молитва при окремому благословенні
нової ложиці:
Диякон: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Ієрей: Господи Боже, Вседержителю, Ти вуглем, що його серафим кліщами взяв, і доторкнувшись до уст пророка очистив їх, прообразив колись силу божественних тайн Тіла і Крови Христа Твого, що нині ложицею вірним Твоїм людям подаються на очищення гріховних скверн.
Споглянь нині милостиво на молитву нашу і зішли небесне Твоє благословення на цю ложицю, і благослови і освяти її, щоб була вона достойною посудиною для прийняття і подавання пресвятого Тіла і чесної Крови Христа Твого, на відпущення гріхів усіх людей Твоїх.
Виголос:
Бо Ти є джерело освячення, і податель усіх благ, і Тобі славу і поклін возсилаємо, з єдинородним Твоїм Сином, і пресвятим, і благим, і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.

Ієрей кропить ложицю свяченою водою, мовлячи:
Освячується ця ложиця благодаттю Пресвятого Духа, окропленням води цієї свяченої, в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар