четвер, 29 листопада 2012 р.

ЧИН ПРИСЯГИ СТРИМАНОСТИ ВІД ВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ


Чин присяги стриманости від вживання алкогольних напоїв
Особі, яка хоче скласти таку присягу, треба спершу приступити до сповіді і причаститися. А коли настане час присяги, той, хто хоче її складати, підходить до тетраподу, на якому розміщено хрест, книгу св. Євангелія і дві запалені свічки. Священик, ставши перед тетраподом, починає:
Благословен Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Єрей: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.
Лик: Царю небесний, утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.
Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас. (3)
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, посіти і зціли немочі наші, імени Твого ради.
Господи, помилуй. (3)
Слава, і нині:
Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але ізбав нас від лукавого.
Єрей: Бо Твоє єсть царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.

Після цього єрей запитує його:
Чи хочеш ти зректися від пияцтва і вживання горілки, а у вживанні інших алкогольних напоїв додержувати міри?
Відповідь: Хочу.
Єрей: Чи маєш намір дотримуватися своєї присяги протягом (усього життя свого)?1
Відповідь: Маю.
Єрей мовить до нього: Проказуй разом зі мною:
Я, ім’ярек, прирікаю і обіцяю перед Господом Богом всемогутнім, Пречистою Дівою Марією, перед ангелом хоронителем моїм і всіма святими: стриманість від усякого алкогольного напою і поміркованість у вживанні будь-якого іншого напою, котрий може сп’янити людину, і що буду старатися мірою своїх сил схиляти і ближніх моїх до тверезости. Разом з тим визнаю, що не лише стану винним у невірності супроти Бога, а й заслужу на безчестя у людей, якщо б я оцю святу присягу, яку зараз добровільно і свідомо складаю, відважився б коли-небудь навмисно порушити або зламати.
Після цього єрей мовить:
Нехай благословить тебе Бог і укріпить своєю благодаттю, щоб дотримався ти присяги своєї й отримав нагороду, приготовану вірним рабам Божим: в ім’я Отця і Сина , і Святого Духа . Амінь.
Єрей: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Господи, Ісусе Христе, що заповідав нам у святому Євангелії своєму: «Зважайте на себе, щоби серця ваші не отяжіли від об’їдання і пияцтва», а також через святих апостолів Петра і Павла: «Будьте тверезими і не упивайтеся». Помилуй раба свого, ім’ярек, і зішли йому поміч Святого Твого Духа, щоб зміг присягу свою, нині Тобі складену, свято сповнити і від нечистого пияцтва стриматися. Хай ангел хоронитель збереже і захистить його від усяких спокус видимих і невидимих ворогів, молитвами Пресвятої Богородиці і всіх святих. Амінь.
Єрей: Премудрість.
Лик: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, тебе величаємо.
Єрей: Слава Тобі, Христе Боже, уповання наше, слава Тобі.
Лик: Слава Отцю і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь. Господи, помилуй (3). Благослови.
Єрей: Христос, істинний Бог наш, молитвами пречистої своєї Матері, преподобних і богоносних отців наших, святого (якого є день), помилує і спасе нас як благий і чоловіколюбець.
1 Якщо присягу складають не на все життя, а лише на якийсь певний період, то священик тут називає його.

Немає коментарів:

Дописати коментар