четвер, 29 листопада 2012 р.

МОЛИТОВНИЙ ЧИН ВІДВІДИН ПЕРЕД РІЗВОМ


Молитовний чин
відвідин єреєм своїх парафіян перед Різдвом Христовим
для духовних наук
Єрей, увійшовши у дім парафіянина, мовить:
Мир домові цьому і тим, хто живе у ньому..
Відтак, ставши у відповідно приготованому місці, починає за звичаєм:
Благословен Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Єрей: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.
Лик: Царю небесний, утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.
Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас. (3)
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, посіти і зціли немочі наші, імени Твого ради.
Господи, помилуй. (3)
Слава, і нині:
Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але ізбав нас від лукавого.
Єрей: Бо Твоє єсть царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Господи, помилуй. (12)
Прийдіте, поклонімся цареві, нашому Богу.
Прийдіте, поклонімся Христові, цареві, нашому Богу.
Прийдіте, поклонімся і припадім до самого Господа Ісуса Христа, царя і Бога нашого.
І відразу виголошує:
Богородицю і Матір Світла в піснях звеличаймо.
Співець проказує пісню Пресвятої Богородиці:
Величає душа моя Господа і возрадувався дух мій у Бозі, Спасі моїм.
Бо зглянувся на смирення раби своєї, ось бо віднині ублажать мене всі роди.
Бо величчя створив мені Сильний, і святе ім’я Його, і милість Його від роду в рід на тих, які бояться Його. Створив владу рукою своєю, розточив гордих мислею серця їх.
Скинув сильних з престолів, і возніс смиренних, спраглих наповнив благами, і багатіючих відпустив з нічим. Прийняв Ізраїля, отрока свого, пом’янути милості, як мовив до отців наших, Авраама і сімени його до віку.
Єрей, під час проказування пісні, творить молитву на посвячення дому:
Молимося до Тебе щиро, всемогутній Боже, за дім цей і за тих, що живуть у ньому, за всі речі, щоб Ти благословив їх і освятив, і щоб зволив Ти примножити в ньому всі блага земні. Подай, Господи, тим, що живуть тут, з роси небесної і від дібр земних і бажання їхні Твоїм милосердям до доброго завершення приведи, і через прихід наш зволь благословити і освятити дім цей так, як зволив Ти благословити дім Авраама, Ісаака і Якова. Нехай в стінах дому цього замешкають ангели Твого світла та оберігають тих, що живуть тут. Бо Твоя є сила і слава, Отця і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Після молитви окроплює всі приміщення, що є у домі, кажучи:
Через окроплення цієї свяченої води нехай дасть Господь домові цьому і всім, хто в ньому живе, та всім речам, що у ньому суть, благословення своє. Благословення всемогутнього Бога Отця і Сина , і Святого Духа нехай зійде на дім цей і пробуде назавжди. Амінь.
Мешканці дому стають навколішки, а єрей мовить молитву:
Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Боже всемогутній, Ти відпалу від Твоєї благости через переступ людину підніс до її первісного достоїнства, зволивши єдинородному своєму Синові народитися від Приснодіви Марії у Вифлеємі Юдейськім, щоб увесь світ пізнав Тебе і Сина Твого зі Святим Духом у нероздільній сутності. Смиренно молимо Тебе, чоловіколюбче, у ці святі дні: прийми від нас піст і молитви, мов приємний запах духовний, і всіх мешканців дому цього сподоби безгрішно разом з волхвами і пастирями поклонитися божественному Різдву возлюбленого Сина Твого Ісуса Христа. Тому і я, згідно з проповіддю пророків, котрі сповіщали добру звістку про народженого у Вифлеємі Христа, вам звіщаю: бадьоріться і вдосвіта вийдіть разом із ангелами назустріч народженому Еммануїлові; бадьоріться і з гідною радістю заспівайте славослов’я: Слава во вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління; разом з Церквою заспівайте: Христос рождається, славіте! Христос з небес, зустрічайте! Христос на землі, возносіться! І Христос народжений, сподобить у належний час осягнути Небесного Царства усіх, хто з чистою совістю почитає божественне Різдво Його. Йому ж належить усяка слава, честь і поклонення з безначальним Його Отцем і з Пресвятим, і благим, і животворящим Його Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Єрей дає всім цілувати чесний хрест.

Немає коментарів:

Дописати коментар