середу, 28 листопада 2012 р.

ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ ПАСОК І ІНШОЇ ПОЖИВИ У СВІТЛУ НЕДІЛЮ ПАСХИ


ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ ПАСОК І ІНШОЇ ПОЖИВИ У СВІТЛУ НЕДІЛЮ ПАСХИ
Поживу для благословення приносять на церковне подвір’я, церковний притвор або інше місце, але не в церкву.
Ієрей починає: Слава святій, єдиносущній, животворящій і нероздільній Тройці: Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей співає: Христос воскрес із мертвих: (3)

Потому ієрей читає оці молитви:
Молитва на благословення хліба
Ієрей: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Ієрей: Владико Святий, Отче Вседержителю, Предвічний Боже, благоволи освятити хліб цей Твоїм святим духовним благословенням, щоб був він усім, що споживають його, на спасення душі, на здоров’я тілесне і захист проти всіх недуг, всякого ворожого підступу.
Милістю і щедротами єдинородного Сина Твого, що з Ним благословен єси, з пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.

Молитва на благословення пасхального агнця
й іншої м’ясної поживи
Ієрей: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Ієрей: Споглянь, Господи, Ісусе Христе, Боже наш, на агнця цього й на всю іншу м’ясну поживу, благослови й освяти їх, як благословив і освятив єси агнця, що його Тобі привів вірний Авраам, і агнця, що його Тобі Авель приніс від плодів, також і теля годоване, що його звелів єси заколоти для сина блудного, що знову повернувся до Тебе. І як той сподобився насолодитися Твоєю ласкою, так і ми від Тебе, цих благословенних і освячених страв споживаючи, Твоє благословення зі здоров’ям всі одержимо, чесного ради хреста Твого й тридневного з мертвих воскресення.
Бо Ти є істинна Пожива й Податель благ, все благословляєш і освячуєш, Христе Боже наш, і Тобі славу возсилаємо з безначальним Твоїм Отцем і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Молитва на благословення молочної
й іншої поживи
Ієрей: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Ієрей читає молитву:
Владико Господи Боже наш, що все сотворив, благослови сир, молоко, яйця й іншу поживу, й нас збережи у благості Твоїй, щоб ми, насолоджуючись цими Твоїми щедро поданими дарами, наситились і невимовної твоєї благости, ради пресвітлого з мертвих тридневного воскресення Господа нашого Ісуса Христа. Бо Твоя є влада, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей кропить свяченою водою, виголошуючи:
Благословляється і освячується вся пожива ця окропленням цієї свяченої води в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.
Ієрей чинить відпуст дня:
Христос, що воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував, істинний Бог наш, молитвами пречистої своєї Матері і всіх святих, помилує і спасе нас як благий і чоловіколюбець.
Лик: Амінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар