середу, 28 листопада 2012 р.

ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ І ОСВЯЧЕННЯ ІКОН - Тройці


ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ
І ОСВЯЧЕННЯ ІКОН
Ієрей, у єпитрахилі і фелоні або тільки у єпитрахилі, кадить хрестовидно образ, покладений на тетраподі, і починає звичайно:
Благословен Бог наш завжди, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв.
Лик: Амiнь.
Ієрей: Слава Тобi, Боже наш, слава Тобi.
Лик: Царю небесний, утiшителю, Душе iстини, що всюди єси i все наповняєш, скарбе дiбр i життя подателю, прийди i вселися в нас, i очисти нас вiд усякої скверни, i спаси, благий, душi нашi.
Святий Боже, святий крiпкий, святий безсмертний, помилуй нас. (3)
Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь.
Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти грiхи нашi; Владико, прости беззаконня нашi; Святий, посiти i зцiли немочi нашi, iмени Твого ради.
Господи, помилуй. (3)
Слава: i нинi:
Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться iм’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небi, так i на землi. Хлiб наш насущний дай нам днесь; i прости нам довги нашi, як i ми прощаємо довжникам нашим; i не введи нас у спокусу, але ізбав нас вiд лукавого.
Ієрей: Бо Твоє єсть царство, i сила, i слава, Отця, i Сина, i Святого Духа, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв.
Лик: Амiнь.
Господи, помилуй. (12)
Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь.
Прийдiте, поклонiмся царевi, нашому Богу.
Прийдiте, поклонiмся Христовi, царевi, нашому Богу.
Прийдiте, поклонiмся i припадiм до самого Господа Ісуса Христа, царя i Бога нашого.
Після цього псалом і молитви, подані далі для різних випадків освячення ікон.

БЛАГОСЛОВЕННЯ І ОСВЯЧЕННЯ
ІКОНИ ПРЕСВЯТОЇ ТРОЙЦІ,
у тому числі в образі трьох ангелів, Зішестя
Святого Духа, Богоявлення або Преображення
Начало обичне, як подано перед тим, потім
Псалом 66:
Боже, ущедри нас і благослови нас, просвіти лице Твоє на нас і помилуй нас. Щоб пізнали ми на землі путь Твою, у всіх народах спасення Твоє. Нехай ісповідують Тебе люди, Боже, нехай ісповідують Тебе люди всі. Нехай звеcелятьcя і зрадіють народи, бо ти будеш cудити людей cправедливо і покажеш народам дорогу на землі. Нехай ісповідують Тебе люди, Боже, нехай ісповідують Тебе люди всі. Земля дала плід cвій, благоcлови наc, Боже. І нехай убоятьcя Його вcі кінці землі.
Слава: i нинi:
Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже.
Диякон: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Ієрей читає цю молитву:
Господи Боже, в Тройці Святій славлений, Тебе розум не може збагнути і слово не має сили висловити, Тебе ніхто з людей ніколи не бачив, тільки ми так віруємо, як Святе Письмо і богогласні апостоли нас навчили і так ісповідуємо Тебе, безначального Бога Отця, і єдиносущного Твого Сина, і сопрестольного і співсущного Твого Духа. І як Старе Писання оповідає нам про Твоє явлення преславному патріярхові Авраамові у вигляді трьох ангелів, так у новій благодаті явився Отець у голосі з неба, Син плоттю у Йордані, а Дух Святий у вигляді голуба. Далі ж Син, що плоттю вознісся на небо і сидить праворуч Бога, послав Духа Утішителя на апостолів у вигляді огненних язиків. І на Таворі Отець в голосі, Дух Святий у хмарі і Син у пресвітлім сяйві показав Себе трьом ученикам. Отож Тебе, Єдиного у славі Бога, ми не устами тільки визнаємо, але для повсякчасного уявлення і образ пишемо, не щоб за божество вважати його, але щоб, споглядаючи на нього тілесними очима, мисленно зріти Тебе, Бога нашого, і, шануючи образ, славити і величати Тебе, Творця, Визволителя і Освятителя нашого, та згадувати незчисленні Твої добродійства, бо ж ушанування образа переходить на первообраз.
Отож нині, поставивши перед Твоєю благочесною величністю цю ікону, просимо, молимо і ревно благаємо Тебе: глянь милостиво на неї і зішли Твоє небесне благословення і, поблагословивши, освяти її в ім’я Твоє трисвятеє, щоб ті, хто буде її благочестиво почитати і перед нею Тобі смиренно поклонятися і з вірою молитися, знайшли милосердя, одержали благодать, звільнилися від усяких бід і скорбот, мали прощення гріхів і сподобилися небесного царства, благодаттю і щедротами і чоловіколюбієм Тебе, Єдиного у Тройці славленого Бога, Отця і Сина і Святого Духа, що Йому слава нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей: Мир всім.
Лик: І духові твоєму.
Диякон: Голови ваші Господеві приклоніть.
Лик: Тобі, Господи.
Ієрей читає цю молитву:
Господи Боже, що Тебе славлять і Тобі поклоняються у Святій Тройці, нині вислухай молитву нашу і пошли Твоє божественне небесне благословення та освяти образ цей окропленням цієї свяченої води на славу Твою і на спасення людей Твоїх.
Виголос:
Бо Ти єси освячення наше, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей, покадивши, кропить свяченою водою образ, виголошуючи:
Освячується образ цей благодаттю Пресвятого Духа, окропленням цієї свяченої води, в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.
Співці співають подану далі стихиру, якщо це образ Пресвятої Тройці. Коли на образі зображено празник Богоявлення, Преображення чи Зіслання Святого Духа, то співають тропар і кондак зображеного празника.
Стихира, глас 8:
Прийдіте, люди, триіпостасному Божеству поклонімся, Синові в Отці зі Святим Духом, бо Отець безлітньо родив Сина, співвічного і співпрестольного, і Дух Святий був в Отці, що прославляється з Сином, єдина сила, єдине єство, єдине Божество. Йому поклоняючися, всі говоримо: Святий Боже, що все вчинив через Сина, за співдіянням Святого Духа, святий кріпкий, через якого ми Отця пізнали і Дух Святий прийшов на світ, святий безсмертний, утішальний Душе, що ісходиш від Отця і в Сині пробуваєш, Тройце свята, слава Тобі.
І далі відпуст празника, що йому образ присвячений.

Немає коментарів:

Дописати коментар