середу, 28 листопада 2012 р.

ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ І ОСВЯЧЕННЯ ІКОН - Богородиці


ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ
І ОСВЯЧЕННЯ ІКОН
Ієрей, у єпитрахилі і фелоні або тільки у єпитрахилі, кадить хрестовидно образ, покладений на тетраподі, і починає звичайно:
Благословен Бог наш завжди, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв.
Лик: Амiнь.
Ієрей: Слава Тобi, Боже наш, слава Тобi.
Лик: Царю небесний, утiшителю, Душе iстини, що всюди єси i все наповняєш, скарбе дiбр i життя подателю, прийди i вселися в нас, i очисти нас вiд усякої скверни, i спаси, благий, душi нашi.
Святий Боже, святий крiпкий, святий безсмертний, помилуй нас. (3)
Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь.
Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти грiхи нашi; Владико, прости беззаконня нашi; Святий, посiти i зцiли немочi нашi, iмени Твого ради.
Господи, помилуй. (3)
Слава: i нинi:
Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться iм’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небi, так i на землi. Хлiб наш насущний дай нам днесь; i прости нам довги нашi, як i ми прощаємо довжникам нашим; i не введи нас у спокусу, але ізбав нас вiд лукавого.
Ієрей: Бо Твоє єсть царство, i сила, i слава, Отця, i Сина, i Святого Духа, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв.
Лик: Амiнь.
Господи, помилуй. (12)
Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь.
Прийдiте, поклонiмся царевi, нашому Богу.
Прийдiте, поклонiмся Христовi, царевi, нашому Богу.
Прийдiте, поклонiмся i припадiм до самого Господа Ісуса Христа, царя i Бога нашого.
Після цього псалом і молитви, подані далі для різних випадків освячення ікон.

БЛАГОСЛОВЕННЯ І ОСВЯЧЕННЯ ІКОНИ
ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ
Начало обичне, як перед тим, с. 393.
Потім псалом 44:
Вилило cерце моє cлово добре, оповідаю я про діла мої цареві; язик мій — троcтинове перо пиcаря-cкоропиcця. Вродливий Ти краcою більш, ніж cини людcькії, виллялаcь благодать уcтами Твоїми, тому благоcловив Тебе Бог повік. Опояши, сильний, меч Твій до бедра Твого cилою Твоєю і краcою Твоєю, і натягни лук, і йди щаcливо та царcтвуй, правди ради, і лагідноcти, і cправедливоcти. І чудеcно поведе Тебе правиця Твоя. Гоcтрі cтріли Твої, сильний, — народи падуть перед Тобою, — cтріли в cерця ворогів царевих. Преcтол Твій, Боже, повік-віки; жезл правди — жезл царcтва Твого. Ти возлюбив правду і зненавидів беззаконня. Тому помазав Тебе, Боже, Бог Твій оливою радоcти більше, ніж cпівучаcників Твоїх. Cмирна, і cтакти, і каcія від риз Твоїх, від палат із коcти cлонової; з них розвеcелили Тебе дочки царів у гідноcті Твоїй. Cтала цариця праворуч Тебе, одягнена у шати позолочені, прибрана квітиcто. Cлухай, дочко, і cпоглянь, і нахили вухо твоє, і забудь народ твій і дім отця твого. Бо забажав цар краcи твоєї, тому що Він  — Гоcподь твій. І поклонятьcя Йому дочки Тиру з дарами; перед лицем твоїм благатимуть багаті від народу землі. Уcя cлава cамої дочки царевої в ній cамій, одягнена вона в шати золотії, з торочками, прибрана квітиcто. Буде приведено до царя діви cлідом за нею, близьких її буде приведено до Тебе. Будуть приведені у веcелоcті й радоcті, будуть уведені до палати царевої. Заміcть батьків твоїх cтали cини твої, ти поcтавиш їх начальниками по вcій землі. Пом’януть ім’я Твоє у вcякім роді і роді. Через те народи проcлавлятимуть Тебе повік і повік-віки.
Слава, і нині:
Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже.
Диякон: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Ієрей читає цю молитву:
Господи Боже наш, що зволив, щоб Сопредвічний і Єдиносущний Твій Син і Слово воплотився від пречистої приснодіви Марії і пречистим народженням Його, вчинивши її Богородицею, поставив її заступницею, помічницею і молитвенницею для всіх вірних. Зглянься нині на нас, що смиренно молимо Тебе, її істинно Богородицею визнаємо і віруємо і молитися до Тебе з вірою призиваємо. Молитвами її вчини вислуханими наші моління і благання і зішли благодать Пресвятого Твого Духа на цю ікону, яку раби Твої на честь і пам’ять Богородиці спорудили. Благослови і освяти її Твоїм небесним благословенням і подай їй силу і могутність чудотворного дійства. Вчини її лічницею і джерелом зцілень для всіх, хто в хворобах до неї звертатиметься і, ради Богородиці, проситиме в Тебе помочі. Всіх же, хто преблагословенну Діву і Матір Господа нашого Ісуса Христа перед цією іконою достойно величатиме і як заступницю християн у молитві до Тебе на поміч в бідах і потребах своїх призиватиме, сподоби одержати вибавлення, заступництво і скору поміч. Милостиво подай їм відпущення провин і милість Твого чоловіколюбства, щоб вони стали причасниками Твого царства щедротами народженого тілом від неї Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, що з Ним належить Тобі усяка слава, честь і поклонення, з пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Лик: Амінь.
Ієрей: Мир всім.
Лик: І духові твоєму.
Диякон: Голови ваші Господеві приклоніть.
Лик: Тобі, Господи.
Ієрей читає тихо молитву:
Владико Боже, Отче Вседержителю, Ти зволив з усього роду людського єдину чисту голубицю і непорочну агницю, Приснодіву Марію, обрати Матір’ю Єдинородного Сина Твого. Сходженням Пресвятого Духа освятив її на оселю Йому та вчинив її вищою і чеснішою від херувимів і серафимів, славнішою від усієї тварі, заступницею і молитвенницею за людський рід. Її молитвами і заступництвом благослови цю ікону, споруджену на честь і пам’ять її та на славу народженого від неї єдинородного і єдиносущного Твого Сина, і Тебе, Його безначального Отця, і пресвятого животворящого Твого Духа та освяти її благодаттю Твоєю через окроплення цієї свяченої води; вчини її уздоровительницею недуг душевних і тілесних та подай їй силу захисту й визволення від усіх ворожих підступів, і нехай молитви перед Ним угодними Тобі будуть.
Виголос:
Щедротами єдинородного Сина Твого, від неї плоттю народженого, Господа нашого Ісуса Христа, що з Ним благословен єси з пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей кропить ікону свяченою водою, мовлячи:
Освячується ікона ця благодаттю Пресвятого Духа, освяченням цієї свяченої води, в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Тоді ієрей кадить ікону, а лик співає ці тропарі, глас 1:
Під твою милість прибігаємо, Богородице Діво, молитвами нашими в скорботах не погорди, але від бід ізбав нас, єдина чиста і благословенна.
Богородице Діво, радуйся, благодатна Маріє, Господь з тобою. Благословенна ти між жінками і благословенний плід утроби твоєї, бо ти породила Христа Спаса, Ізбавителя душ наших.
Після цього:
Достойно є воістину величати блаженною тебе, Богородицю, присноблаженну і пренепорочну, і Матір Бога нашого. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, тебе величаємо.
Поцілувавши ікону, ієрей творить звичайний відпуст.
Якщо ікона є Богородичного празника, то після посвячення співається тропар і кондак зображеного празника, а далі тропарі, подані перед тим.

Немає коментарів:

Дописати коментар