четвер, 29 листопада 2012 р.

ЧИН МОЛЕБНЯ НАД ХВОРИМ


Чин молебня над хворим
(окрім святого таїнства єлеопомазання)
Нехай буде відомо, що парафіяльний священик у своїй парафії має часто відвідувати хворих і ревно дбати про їхнє спасення. Тому священику слід повідомити своїх парафіян, щоб вони у разі важкої хвороби когось із вірних відразу ж давали йому про це знати. Щоб хворий, ще перед тим, як сильно ослабне, міг очистити себе покаянням, тобто висповідати ретельно гріхи свої і сподобитися розрішення від них, а також отримати святе єлеопомазання і причаститися Божественних Таїнств Тіла і Крови Господньої. Бо ці три таїнства кожен хворий християнин, який хоче спастися, має перед своєю смертю прийняти. Коли ж наблизиться смертельна небезпека, теж слід покликати єрея, щоб був він присутній при відході душі хворого.
Єрей, що прийшов для молитви над хворим, увійшовши у його дім, мовить: Мир дому цьому. Відповідь: І тим, що живуть у ньому. І, приступивши до постелі хворого, приязно з ним вітається і, трохи порозмовлявши з ним задля розради, запитує, чи вже приймав він таїнства покаяння і Євхаристії, а також таїнство єлеопомазання. Якщо дізнається, що не приймав, або приймав досить давно, лагідними словами заохочує хворого, приступити до цих таїнств і під час цього молебня сокрушитися серцем і налаштувати себе на їх прийняття. Коли ж недужий ці таїнства протягом тієї самої хвороби вже приймав, то нехай тепер знову розбудить у собі істинну скруху серця і дух покаяння. Також нехай єрей розповість присутнім там родичам хворого, друзям і домашнім про те, яким корисним є для недужого, щоб за нього молилися, заради нього робили добрі вчинки, постили і подавали посильну милостиню. А щоб молитви їхні і добрі вчинки були милі Богові, нехай родичі хворого очистять себе від тяжких гріхів через святі тайни покаяння і Євхаристії.
Після цього єрей, одягнувши єпитрахиль і давши хворому запалену свічку, починає за звичаєм:
Благословен Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Єрей: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.
Лик: Царю небесний, утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.
Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас. (3)
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, посіти і зціли немочі наші, імени Твого ради.
Господи, помилуй. (3)
Слава, і нині:
Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але ізбав нас від лукавого.
Єрей: Бо Твоє єсть царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Господи, помилуй. (12)
Прийдіте, поклонімся цареві, нашому Богу.
Прийдіте, поклонімся Христові, цареві, нашому Богу.
Прийдіте, поклонімся і припадім до самого Господа Ісуса Христа, царя і Бога нашого.

Псалом 6
Гоcподи, не cуди мене в яроcті Твоїй* і не карай мене в гніві Твоїм.
Помилуй мене, Гоcподи, бо немічний я;* уздоров мене, Гоcподи, бо зрушилиcь коcті мої.
І душа моя cтривожилаcя дуже.* А Ти, Гоcподи, – доки?
Згляньcя, Гоcподи, визволь душу мою,* cпаcи мене задля лаcки Твоєї.
Бо немає, хто б у cмерті пам’ятав про Тебе,* в аді ж хто буде проcлавляти Тебе?
Змучивcя я зітханням моїм,* кожну ніч омиватиму ложе моє, cльозами моїми зрошу поcтіль мою.
Занепокоїлоcь від гніву око моє,* поcтарівcя я між уcіма ворогами моїми.
Відcтупіте від мене, вcі, що чините беззаконня,* бо почув Гоcподь голоc плачу мого.
Почув Гоcподь благання моє,* прийняв Гоcподь молитву мою.
Нехай заcоромлятьcя і вельми затривожатьcя вcі вороги мої;* нехай би повернулиcь вони і заcоромилиcь найcкоріше.
Слава Отцю і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже (3).
Тропар, глас 4: Скорий у заступництві єдиний Ти, Христе,* скоро з висот навідайся до недужого раба Твого* і ізбав від недуг і гірких болізней, * і піднеси його, * щоб оспівував і славив Тебе безнастанно,* молитвами Богородиці, єдиний чоловіколюбче.
Слава: Лікарю і помічнику хворих,* ізбавителю і Спасе недужих*, сам, Владико всіх і Господи*, даруй зцілення недужому рабові Твоєму*, змилосердися і помилуй многогрішного*, і визволи, Христе, його від гріхів*, щоб славив божественну владу Твою.
І нині: Спаси від бід, зціли недуги*, вилікуй страждання душі і тіла раба Твого ім’ярек*, пречиста Богородице Діво*, бо ми всі після Бога до тебе прибігаємо, як до незрушної стіни і заступниці.
Єрей, поклавши свою руку на голову хворого, мовить оці стихи:
На недужих покладуть руки, і стануть здоровими. Ісус, Син Діви Марії, спасення світу і Господь, через заступництво святих своїх нехай буде милосердним і милостивим до тебе і нехай визволить тебе від усякої гарячки і хвороби. Праведний Ти, Господи, і справедливі присуди Твої; вчини з рабом Твоїм за милістю своєю.
Єрей: Господу помолімося.
Лик: Господи, помилуй.
Боже Вседержителю, всещедрий, всемилостивий, Ти святим апостолам, мученикам і лікарям Твоїм заповів на недужих руки покладати, і всяку недугу і хворобу виліковувати, і володіти всілякими дарами зцілень. Смиренно призиваємо Тебе: з великої милости своєї прихили вухо своє і зваж на голос моління мого і людей Твоїх, тут присутніх, які ревно разом зі мною моляться за оцього раба Твого, недугою обтяженого, і подай йому поміч молитвами Твоїх святих і добропобідних мучеників і святих лікарів; щоб як через об’явлення їхніх добрих учинків у світі Ти прославити їх зволив, так і цього хворого швидко до попереднього здоров’я повернувши благим своїм зціленням, зберіг його угодним на славу свою. Бо Ти єси Бог милости і щедрот, і чоловіколюб’я, і Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Єрей: Щоб сподобилися ми слухання святого Євангелія, в мирі Господа Бога молім.
Лик: Господи, помилуй (3).
Єрей: Мир всім.
Лик: І духові твоєму.
Єрей: Премудрість, прості, вислухаймо святого Євангелія. Від Матея святого Євангелія читання.
Лик: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

Євангеліє від Луки, 4, 38 – 44, зач. 16.
У той час, увійшов Ісус у дім Симона. Симонова теща була в гарячці; Його благали про неї. Ставши над нею, Він наказав гарячці, – і вона залишила її; одразу ж уставши, служила їм. Коли заходило сонце, всі, що мали хворих на різні недуги, приводили їх до Нього, а Він, покладаючи на кожного з них руки, оздоровляв їх. Виходили біси з багатьох, викрикуючи й кажучи: Ти – Син Божий! Та Він їм забороняв і не давав говорити, що вони знали, що Він Христос. Як настав день, Він вийшов і подався до самотнього місця. Люди шукали Його – і знайшли та трималися Його, щоб не відходив від них. Він сказав їм: І іншим містам мені належить благовістити Боже Царство, бо на те мене послано. І Він проповідував по синагогах галилейських.
Лик: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.
І дає хворому цілувати святе Євангеліє. Далі молимося єктенію.
Єрей: Помилуй нас, Боже, з великої милости своєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй.
Лик: Господи, помилуй (3).
Лікарю душ і тіл, зі серцем сокрушеним до Тебе припадаємо: зціли недуги і страсті душі і тіла раба Твого, молимось Тобі, вислухай і помилуй.
Прости йому як милосердний усі прогрішення, добровільні і недобровільні, і скоро підніми з постелі недуги, молимось Тобі, вислухай і помилуй.
Простягни сильну руку Твою і як Яірову дочку з постелі підніми, і здоровим вчини, молимось Тобі, вислухай і помилуй.
Джерело зцілень, Ти гарячку Петровій тещі дотиком своїм зцілив, нині тяжко зболеного раба Твого ім’ярек милосердям своїм вилікуй, скоро подаючи здоров’я, змилосердься і підведи, усильно молимось Тобі, вислухай і помилуй.
Ти, що не хочеш смерти грішних, а щоб навернулися і живими були, заборони хворобі, втихомир гарячку і лихоманку, забери усю недугу, що обтяжує раба Твого, молимось Тобі, вислухай і помилуй.
Бо милостивий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Єрей: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Боже, що всяку недугу і слабість Твоєю благістю з людських тіл проганяєш, прийди, милосердний, до раба Твого ім’ярек і поверни його до попереднього здоров’я, силою Господа нашого Ісуса Христа, якому, якому належить усяка слава, честь і поклоніння, з Тобою, Отцем, і Святим Духом на віки.
Лик: Амінь.
Після цього окроплює хворого свяченою водою, мовлячи:
Нехай Божим благоговійним милосердям будеш ти звільнений від усякої гарячки, і це окроплення свяченої води хай буде тобі на розраду і прохолоду в ім’я Отця , і Сина , і Святого Духа . Амінь.
Єрей: Премудрість.
Лик: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, тебе величаємо.
Єрей: Слава Тобі, Христе Боже, уповання наше, слава Тобі.
Лик: Слава Отцю і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь. Господи, помилуй (3). Благослови.
Єрей: Христос, істинний Бог наш, молитвами пречистої своєї Матері і всіх святих своїх, помилує і спасе нас як благий і чоловіколюбець.
Лик: Амінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар