середу, 28 листопада 2012 р.

ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ І ОСВЯЧЕННЯ СВЯЩЕНИЧИХ РИЗ


ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ І ОСВЯЧЕННЯ СВЯЩЕНИЧИХ РИЗ:
стихаря, єпитрахиля, пояса, поручів і фелона
Перед царськими дверима на приготованім столі кладуть нові ризи для освячення. Ієрей у єпитрахилі і фелоні відчинивши святі двері виходить з кадилом, кадить ризи і починає як звичайно:
Благословен Бог наш завжди, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв.
Лик: Амiнь.
Ієрей: Слава Тобi, Боже наш, слава Тобi.
Лик: Царю небесний, утiшителю, Душе iстини, що всюди єси i все наповняєш, скарбе дiбр i життя подателю, прийди i вселися в нас, i очисти нас вiд усякої скверни, i спаси, благий, душi нашi.
Святий Боже, святий крiпкий, святий безсмертний, помилуй нас. (3)
Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь.
Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти грiхи нашi; Владико, прости беззаконня нашi; Святий, посiти i зцiли немочi нашi, iмени Твого ради.
Господи, помилуй. (3)
Слава: i нинi:
Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться iм’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небi, так i на землi. Хлiб наш насущний дай нам днесь; i прости нам довги нашi, як i ми прощаємо довжникам нашим; i не введи нас у спокусу, але iзбав нас вiд лукавого.
Ієрей: Бо Твоє єсть царство, i сила, i слава, Отця, i Сина, i Святого Духа, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв.
Лик: Амiнь.
Господи, помилуй. (12)
Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь.
Прийдiте, поклонiмся царевi, нашому Богу.
Прийдiте, поклонiмся Христовi, царевi, нашому Богу.
Прийдiте, поклонiмся i припадiм до самого Господа Ісуса Христа, царя i Бога нашого.
Псалом 132:
От що добре, от що гарне, це — коли браття живуть разом! Це як миро на голові, що на бороду cпливає, на бороду Арона, що cпливає на край одежі його. Це як роcа єрмонcька, що cходить на гори Cіонcькі, бо там заповів Гоcподь благоcловення і життя повік.
Слава, і нині:
Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже.

Диякон: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Ієрей читає молитву:
Господи Боже Вседержителю, Ти, що від початку чиниш усе, що корисне для людського роду, Ти, що захотів храми, збудовані рукою людською, присвятити Твоєму святому імені і на славу Твою їх освятити й назвати оселею Твоєї слави, Ти, що звелів через раба Твого Мойсея, щоб були ризи архиєрейські, ієрейські і левитські й інші різні прикраси на добро і красу святилища й вівтаря Твого, — почуй нині милостиво наші моління і ризи ці (називає, якщо одна річ), в честь і славу пресвятого Твого імени і на оздобу служителям Твого святого вівтаря та для святих Твоїх Таїн приготовлені мною, смиренним і недостойним рабом Твоїм, благослови, очисти, і освяти. Нехай вони стануть достойними для служіння святих Твоїх таїнств і всякого прославлення пресвятого Твого імени, і священним служителям Твоїм, що одягають їх, нехай будуть вибавленням і покровом від усіх ворожих підступів і спокус, щоб Тобі благоугодити і достойно відправляти святі Твої таїнства, і на подання Твоєї благодати й милосердя.
Благодаттю і щедротами і чоловіколюбієм єдинородного Сина Твого, що з Ним благословен єси, з пресвятим, і благим, і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей: Мир усім.
Лик: І духові твоєму.
Диякон: Голови ваші Господеві приклоніть.
Лик: Тобі, Господи.
Ієрей схиливши голову читає молитву:
Владико Боже Вседержителю, всіх благ подателю і джерело освячення, споглянь нині на молитву нашу і ризи ці (називає, якщо одна річ), на прикрасу і оздобу священних служителів Твоїх виготовлені, благодаттю Пресвятого Твого Духа, окропленням цією свяченою водою вчини благословенними, святими й освяченими, а всіх, що їх одягатимуть, зроби достойними святі Твої таїнства відправляти і Тобі завжди благоугоджати.
Бо Ти єси освячення наше, і Тобі славу возсилаємо, з єдинородним Твоїм Сином, і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей кропить ризи свяченою водою, мовлячи:
Освячуються ризи ці благодаттю Пресвятого Духа, окропленням води цієї свяченої, в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Якщо ієрей після посвячення риз має правити Святу Літургію, то, не роблячи відпусту, сам вносить ризи до вівтаря, облачається і служить; коли ж не буде служити, то чинить далі звичайний відпуст дня, а тоді вносить їх і кладе на святій трапезі.

Немає коментарів:

Дописати коментар