середу, 28 листопада 2012 р.

БЛАГОСЛОВЕННЯ І ОСВЯЧЕННЯ ВЕРБИ У КВІТНУ НЕДІЛЮ


БЛАГОСЛОВЕННЯ І ОСВЯЧЕННЯ ВЕРБИ У КВІТНУ НЕДІЛЮ
На утрені після Євангелія і по п’ятдесятому псалмі ієрей виходить з вівтаря і кадить покладені галузки верби хрестовидно.
Диякон: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй.
Ієрей читає молитву:
Господи Боже наш, що сидиш на херувимах, Ти підніс силу свою і послав єдинородного Сина Твого, Господа нашого Ісуса Христа, спасти світ хрестом, погребенням і воскресенням Своїм, — нині Його, що прийшов до Єрусалиму на вільні страждання, люди, що сиділи у темряві й тіні смерти, зустріли, взявши знамення воскресення, гілки дерев і галуззя пальмове.
Сам, Владико, благослови ці галузки, і нас збережи і охорони, що віття це за прикладом тих в цей передсвяточний день несемо в руках. Щоб ми, як і ті народи й діти, викликували Йому: осанна і у піснях і співах духовних дочекали животворящого тридневного Його воскресення, що з Ним благословен єси, з пресвятим, благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей: Мир всім.
Лик: І духові твоєму.
Диякон: Голови ваші Господеві приклоніть.
Лик: Тобі, Господи.

Ієрей читає молитву:
Господи Боже Вседержителю, Ти показав образ Церкви через образ ковчега при праведникові й угодникові Ноєві, провіщаючи пришестя Пресвятого Духа через голуба, що приніс оливну галузку. Цей образ завершили діти юдейські, зустрічаючи Тебе з віттям оливним і пальмовими галузками, викликуючи Тобі: осанна в вишніх, благословен, хто йде в ім’я Господнє. Сам, Господи, Ісусе Христе, Боже наш, що благословив нарід, який зустрічав Тебе з віттям, благослови та освяти і галузки ці, щоб усі, хто приймають їх, прийняли покров для душі своєї й тіла, щоб стало це віття ліком для нашого спасення й тайною Твоєї благодати; щоб усюди, де будуть покладені, Твоє благословення отримали ті що там живуть; Ти ж, прогнавши всяку противну силу, покрий своєю правицею тих, кого викупив Ти своєю чесною Кров’ю, — щоб ми всі согласно взивали Тобі: осанна в вишніх, благословен Ти, що йдеш судити правдою.
Бо Тобі належить усяка слава, честь і поклонення, з безначальним Твоїм Отцем, і пресвятим, благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей кропить галузки свяченою водою, мовлячи:
Благословляється і освячується віття це окропленням цієї свяченої води в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.
Лик співає:
Нині благодать Святого Духа зібрала нас, і всі ми, взявши хрест Твій, кличемо: благословен, хто йде в ім’я Господнє, осанна в вишніх.
Ієрей, винісши Євангеліє з вівтаря, роздає вербу усім, хто підходить цілувати Євангеліє.

2 коментарі:

  1. Пропоную наступні поправки в цих молитвах.На мою думку,вони роблять молитву "більш прозорою" і легшою для сприйняття на слух.
    О.Володимир Вітт

    ............................................... 

    Господи Боже наш, що сидиш на херувимах!
    Ти явив силу свою і послав єдинородного Сина Твого, Господа нашого Ісуса Христа, спасти світ хрестом, погребенням і воскресінням Його. Нині Його, що прийшов до Єрусалиму на вільні страждання, люди, що сиділи у темряві й тіні смерти, зустріли, взявши як знамено воскресення, гілки дерев і галуззя пальмове.
    Сам, Владико, благослови ці галузки, збережи та охорони нас, що віття це за прикладом їх в цей передсвяточний день несемо в руках. Щоб ми, як цей народ і діти, викликували Йому: осанна у піснеспівах духовних, дочекали і животворящого тридневного Його воскресіння, що з Ним благословен єси, з пресвятим, благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки вічні.
    *************.


    Господи Боже Вседержителю, Ти показав тайну Церкви через образ ковчега при праведникові й угодникові Ноєві, провіщаючи пришестя Пресвятого Духа через голуба, що приніс оливну галузку.

    Цей образ завершили діти юдейські, зустрічаючи Тебе з віттям оливним і пальмовими галузками та викликуючи Тобі: осанна в вишніх, благословен, хто йде в ім’я Господнє.
    Сам, Господи, Ісусе Христе, Боже наш, що благословив народ, який зустрічав Тебе з віттям, благослови та освяти і галузки ці, щоб усі, хто приймають їх, прийняли покров для душі своєї й тіла. Щоб стало це віття ліком для нашого спасіння і тайною Твоєї благодати; щоб усюди, де вони будуть покладені, Твоє благословення отримали ті що там живуть;
    Ти ж, прогнавши всяку супротивну силу, покрий своєю правицею тих, кого викупив Ти своєю чесною Кров’ю, — щоб ми всі співголосно взивали до Тебе осанна в вишніх, благословен Ти, що йдеш судити правдою.
    Бо Тобі належить усяка слава, честь і поклоніння, з безначальним Твоїм Отцем, пресвятим, благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас і на віки віків.


    ВідповістиВидалити