середу, 28 листопада 2012 р.

БЛАГОСЛОВЕННЯ СВІЧОК У ПРАЗНИК СТРІТЕННЯ ГНІХ


БЛАГОСЛОВЕННЯ СВІЧОК У ПРАЗНИК СТРІТЕННЯ ГНІХ
По часах, перед початком літургії, ієрей, одягнений для служіння літургії, стає в місці, де покладені свічки для благословення, і починає:
Слава святій, єдиносущній, животворящій і нероздільній Тройці, завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Царю небесний, утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.
Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас. (3)
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, посіти і зціли немочі наші, імени Твого ради.
Господи, помилуй. (3)
Слава, і нині:
Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам днесь; і прости нам довги наші, як і ми прощаємо довжникам нашим; і не введи нас у спокусу, але ізбав нас від лукавого.
Ієрей: Бо Твоє єсть царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Опісля тропар, глас 1:
Радуйся, благодатна Богородице Діво, бо з Тебе засяло Сонце правди — Христос Бог наш, що просвічує тих, що в темряві. Веселися й ти, старче праведний, ти прийняв в обійми визволителя душ наших, що дарує нам воскресення.
Слава, і нині: Кондак, глас 1:
Утробу дівичу освятив Ти різдвом Твоїм і руки Симеонові благословив Ти, як годилось. Ти випередив і нині спас нас, Христе Боже, але утихомир у брані люд Твій і укріпи народ, що його возлюбив Ти, єдиний чоловіколюбче.

Ієрей: Господу помолімся.
Лик: Господи, помилуй
Ієрей:
Всемогутній предвічний Боже, Ти Мойсеєві, рабу Твоєму, чистий єлей для світильника перед лицем Твоїм приготувати звелів — ізлий милостиво благодать Твого благословення на оці свічки, щоб так винесли світло між люди назовні, як через Твій дар світло Святого Духа перебуває внутрі, в мислях наших.
Щедротами і чоловіколюбієм єдинородного Сина Твого, Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, що з Ним благословен єси, з пресвятим, і благим, і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей: Мир усім.
Ієрей: Голови ваші Господеві приклоніть.
Лик: Тобі, Господи.
Господи Ісусе Христе, що в нинішній день у вигляді плоти нашої посеред людей, приведений батьками, у церкві з’явився, Тебе благоговійний старець Сименон, просвіщений світлом Духа Твого, пізнав, прийняв і благословив. Дай, милостивий, щоб ми, благодаттю того ж Святого Духа просвічені і навчені, Тебе істинно пізнали і вірно возлюбили.
Бо Тобі належить усяка слава, честь і поклонення, з безначальним твоїм Отцем, і з пресвятим, і благим, і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Лик: Амінь.
Ієрей тричі кадить свічки і кропить їх свяченою водою, мовлячи:
Благословляються і освячуються свічі оці окропленням свяченої води цієї, в ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.
Тоді відпуст празника. Потому ієрей роздає свічки, а співці у той час співають: Нині відпускаєш: до кінця.
Слава, і нині: Стихира, глас 7:
Прикраси чертог свій, Сіоне, і прийми Царя Христа, і вітай Марію, небесну браму, бо вона явилася престолом херувимським, вона носить Царя слави. Облак світла є Діва, що носить плоттю Сина, ранішого від зірниці. Його прийняв Симеон на свої руки, звістивши людям владику життя і смерти та Спасителя світу.
І по тому починається свята літургія.

Немає коментарів:

Дописати коментар